• Oprah Winfrey’s interview met Harry en Meghan trok 17,1 miljoen kijkers die wachtten op onthullingen over de breuk van het koppel met de Britse koninklijke familie.
  • Een psychotherapeut en schrijver over emotionele intelligentie zagen behalve onthullingen ook een masterclass interviewen in het gesprek.
  • Dit zijn 7 lessen die je van Oprah kunt leren als je meer uit een gesprek wilt halen of je EQ naar een hoger niveau wilt tillen.

Tom Cruise sprong als een dolle op haar bank, tegen haar zei Donald Trump in 1988 voor het eerst dat hij voor het presidentschap wilde gaan – en verlies uitsloot.

Bij haar werd Michael Jackson in 1993 loslippig over zijn plastische chirurgie – zijn enige interview in veertien jaar. En ze kreeg Whitney Houston aan het praten die al zeven jaar geen interview meer had gegeven.

Op een of andere manier krijgt talkshowkoningin Oprah Winfrey mensen zover dat ze de vrijheid voelen om dingen te doen en te zeggen, terwijl ze daar in sommige gevallen eerder terughoudend over waren.

Hoe doet Oprah dat?

Dat probeerden een psychotherapeut en de schrijver van een e-book over emotionele intelligentie te doorgronden. Zij hebben zich voor respectievelijk Business Insider en Inc. Magazine gebogen over Oprah's zoveelste mijlpaal: het interview met prins Harry en Meghan Markle.

Tot nu toe zaten 17,1 miljoen mensen aan het scherm gekluisterd om van de hertog en hertogin van Sussex te horen hoe de breuk met het Britse koningshuis is ontstaan: onder meer door 'gebrek aan steun bij aanvallen van de pers, zwartmakerij door leden van de koninklijke familie en racisme'.

Psychotherapeut Amy Morin en auteur Bill Murphy Jr. zien in het spraakmakende gesprek vooral een masterclass interviewen en emotionele intelligentie, schrijven ze op Business Insider en Inc. Magazine.

Dit zijn zeven lessen die de twee experts uit het interview filterden.


1. Oprah gaat niet over één nacht ijs

Oprah Winfrey op de bruiloft van Meghan en Harry. Foto: Reuters
Oprah Winfrey op de bruiloft van Meghan en Harry. Foto: Reuters

Een goede voorbereiding is essentieel om mensen over te halen om bij je aan te schuiven voor een al dan niet onthullend gesprek. Toegegeven, als hoogpriesteres van de talkshow zullen sterren al snel aan haar denken als ze iets te onthullen of op te biechten hebben. Wielrenner Lance Armstrong verscheen bij Oprah nadat hij de spil bleek te zijn in een groot dopingschandaal.

Toch doet Oprah veel meer dan zich inlezen en telefoontjes plegen. Volgens auteur Murphy legt ze eerst een goede basis om het interview plaats te laten te vinden. In het geval van Meghan en Harry knoopte ze een relatie aan door contact met het koppel te zoeken, volgens The New York Times voor het eerst begin 2018.

Een ontmoeting in Londen volgde en daarna nodigde Winfrey Meghans moeder uit in haar huis in Californië. Twee maanden na de kennismaking werd Oprah uitgenodigd op de koninklijke bruiloft van het stel.

"Deze relatie is opgebouwd lang voordat werd besloten tot dit interview", schrijft Murphy. "Emotioneel intelligente mensen begrijpen dat je tijd moet investeren om ervoor te zorgen dat de ander zich op zijn gemak voelt."


2. Oprah geeft onverdeelde aandacht

Oprah in gesprek met Meghan. Foto: Reuters
Oprah in gesprek met Meghan. Foto: Reuters

Dat Oprah eerst een uur alleen met Meghan sprak voordat Harry aanschoof, is volgens auteur Bill Murphy briljant.

"Zeker als ze dacht dat Meghan happiger was om iets te zeggen en de meest spraakzame van de twee was", schrijft hij. "Emotioneel intelligente personen weten dat mensen reageren op onverdeelde aandacht."

Volgens Murphy bereik je daar het volgende mee bij je gesprekspartner:

  • Ik ben belangrijk voor deze persoon.
  • Deze persoon wil echt weten wat ik te zeggen hebben.
  • En in het beste geval: Ik ben vrij om te zeggen wat ik echt denk en geloof.

Toegegeven, we weten niet waarom Meghan bepaalde dingen heeft gezegd, maar volgens Murphy kon Oprah dankzij deze structuur het volgende oogsten:

  • Een anekdote over Meghans eerste ontmoeting met koningin Elizabeth.
  • Details over haar relatie met andere leden van het koninklijk huis.
  • Openhartigheid over haar geestelijke gezondheid gedurende de crisis.
  • De onthulling dat leden van de koninklijke familie voor de geboorte van hun zoon Archie zijn mogelijke huidskleur bespraken.

3. Oprah suggereert geen antwoorden op basis van haar ervaring, ook al is die relevant

In 1996 interviewde Oprah Winfrey Sarah Ferguson, de ex-vrouw van prins Andrew, over ongeveer dezelfde thema's als die in het interview met Harry en Meghan. Maar ze haalde het nergens aan, trok nergens een vergelijking met dat interview en suggereerde geen enkele keer antwoorden op basis van haar ervaring met 'Fergie'.

In plaats daarvan richtte ze haar aandacht 100 procent op de ervaringen van Meghan en Harry, analyseert Murphy. "Ze koos steeds voor interacties die de focus legden op haar gesprekspartners."


4. Oprah heeft geen moeite met stiltes, dat kan ze inzetten

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iedereen kent wel het gevoel van ongemak als er een stilte valt in een gesprek. De meeste mensen kunnen hier niet goed tegen. Anderen weer wel en Oprah is daar één van.

"Waar de meeste interviewers zich haasten om elke stilte te vullen die meer dan een seconde of twee duurt, zit Oprah achterover en wacht", schetst psychotherapeut Amy Morin op Business Insider.

Dat levert haar een voordeel op in gesprek met mensen die minder goed met stiltes kunnen omgaan. "Ze weet dat gasten dat ongemak ook voelen en laat hen de stilte opvullen."

Een pauze is volgens Morin vaak een teken dat een gast schroomt om meer informatie te delen. Als de stilte net iets te lang duurt, zal de gast deze willen opvullen – en door het gevoel van ongemak wellicht eerder over een gevoelig detail beginnen.

"Het is cruciaal, omdat het betekent dat haar gasten vaker de moeilijke delen van hun verhaal of hun emoties prijsgeven", concludeert Morin.


5. Oprah is direct

Oprah in gesprek met acteur Bradley Cooper. Foto: Reuters
Oprah in gesprek met acteur Bradley Cooper. Foto: Reuters

Oprah stelt moeilijke vragen nooit op een verontschuldigende of juist harde manier, zoals andere interviewers weleens doen. Ze is altijd aardig, maar ook direct, analyseert psychotherapeut Amy Morin.

Met haar vriendelijk doch zakelijke manier van vragen stellen geeft Oprah volgens Morin haar gasten het comfort om te antwoorden. "Immers, als je zelf blijk geeft van ongemak bij een vraag, kunnen mensen denken dat zij zich er ook ongemakkelijk bij moeten voelen", schrijft Morin.


6. Oprah maakt gebruik van reflectief luisteren

Oprah's interview met Michael Jackson in 1993. Foto: Reuters
Oprah's interview met Michael Jackson in 1993. Foto: Reuters

Volgens psychotherapeut Amy Morin zijn mensen geneigd zich meer open te stellen als je ze een luisterend oor biedt. Maar luisteren betekent niet passief iemand aanhoren. Let maar op hoe Oprah steeds laat merken dat ze écht luistert. Dat doet ze als volgt:

"Als iemand een verhaal vertelt dat eindigt met 'daar kon ik als kind moeilijk mee omgaan', dan reageert Oprah vaak met een zin waarin ze de laatste woorden herhaalt. Bijvoorbeeld: 'Dat klinkt als iets waar je moeilijk mee kon omgaan als kind'. Dit opent de deur voor haar gesprekspartner om door te praten."


7. Oprah geeft een gevoel van veiligheid

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oprah is op haar gemak als ze vragen stelt en dat straalt af op haar gasten. Die voelen zich niet onder druk gezet om te antwoorden. Ze leunt ook op het juiste moment naar voren wanneer gasten een moeilijk verhaal vertellen, schrijft Morin.

Daarmee laat de talkshowhost zien dat ze er voor haar gast is en graag meer wil horen. Mensen voelen zich volgens Morin veilig als er naar hen wordt geluisterd.


Lees meer gesprekstips: